Clippy

Geplaatst door
Er zijn geen copyrightvrije afbeeldingen van Clippy, vandaar. Foto: Rawpixel

Ik denk dat ik een van de weinigen ben die Clippy mist – de irritante paperclip die je in de jaren negentig aan de lopende band lastigviel met de vraag of je misschien een brief aan het schrijven was en daar hulp bij nodig had.

Ik heb heel wat gesprekken gevoerd met Clippy, die me nietszeggende antwoorden gaf en nog maar eens informeerde of écht zeker wist dat ik geen brief aan het schrijven was. Hij wilde me daar namelijk best bij helpen. Toen Microsoft aankondigde dat Clippy terug zou komen in Word 2016 deed ik dan ook een vreugdedansje. Maar, bleek al snel, als taakbalk. Ik was diep teleurgesteld. Kon die taakbalk zich uitdossen met bril en plaksnor? Tikte hij tegen je scherm om er passief agressief op te attenderen dat je weliswaar van plan was af te sluiten maar de boel misschien eerst nog even wilde opslaan? Waarom zou ik dezelfde zinloze antwoorden willen, maar zonder Clippy?

Clippy ontstond naar aanleiding van onderzoek van de universiteit van Stanford, waarbij werd gekeken hoe het komt dat mensen de neiging hebben om op hun computer te reageren alsof het óók mensen zijn – maar dan wel mensen die nooit doen wat jij wil, met het nodige geschreeuw naar het beeldscherm als gevolg. Clippy moest de computer sympathieker maken, maar dat verliep niet helemaal volgens plan. Hij werd het meest gehate onderdeel, zodanig dat het weglaten van hem uit een nieuwe update dé verkooptruc werd. Daarop besloot Stanford dat het tijd werd voor een vervolgonderzoek, om erachter te komen waarom mensen zo slecht op Clippy gingen. Conclusie: hij was iets te proactief voor iedereens welzijn.
‘Weet u écht zéker dat u geen brief aan het schrijven bent en daar geen enkele hulp bij nodig heeft?’

Zoals in Harry Potter al eens werd gewaarschuwd: vertrouw nooit iets wat zelf kan denken als je niet kunt zien waar het zijn verstand bewaart. Maar, toegegeven, ik hoor bij de leeftijdscategorie waarvoor destijds Jar Jar Binks aan Star Wars werd toegevoegd. Het liefdevol accepteren van tenenkrommende, onnodige computeranimaties is blijkbaar een generatieafwijking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *