Het leven van Tiberius

Geplaatst door
Foto: Sanjiv Nayak

De meeste mensen hebben een tuin, ik heb een vogelopvangcentrum. Motorisch uitgedaagde roodborsten, eksters in een midlifecrisis en bijziende kauwen – het is allemaal te vinden in de achtertuin.

Er is ook een afdeling voor vogels die het moeite hebben met het vogelzijn, omdat ze gewoon iets minder hersencellen hebben dan de gemiddelde gevederde medetuinbewoner. Deze afdeling is speciaal opgericht voor Tiberius, een bijzonder dikke duif. Tiberius is een beetje dom. Hij valt soms spontaan van de schutting af. Vallen ja, want hij vergeet dan dat hij het drama had kunnen voorkomen door gewoon te vliegen. Om de zoveel tijd hoor je ‘Roeps!’ vanuit de tuin, en dan weet je dat Tiberius weer verdwaasd onder de schutting zit, zijn leven te overdenken.

Iedere lente probeert hij een nestje te bouwen op de ronde lantaarnpaal naast de garage. Hij roe’t verontwaardigd als het door hem met veel zorg uitgezochte takje steeds weer naar beneden glijdt.

De herfst brengt hij in vrolijke dronkenschap door, omdat hij als enige vogel nog steeds niet door heeft dat gistende bessen niet erg bevorderlijk zijn voor zijn toch al nauwelijks aanwezige vliegkunsten. Tiberius weigert te accepteren dat hij te dik is voor twijgtakjes, met als gevolg dat hij bijna net zo vaak uit bomen dondert als van de schutting.

In de winter probeert hij ook wel eens aan de vetbolletjes te hangen, tot groot vermaak van andere vogels. Tiberius is bovendien de enige vogel die ik ooit een looping heb zien maken, toen hij werd overvallen door een genieperige – waarschijnlijk voor iedere andere vogel duidelijk te voorziene – windvlaag. Hij is er nog steeds niet helemaal overtuigd van het bestaan van glas in raamkozijnen, en test dat om de zoveel tijd even uit.

Tot slot, zijn grootste prestatie: hij leeft nog. Het is maar goed dat Charles Darwin nooit van het bestaan van Tiberius heeft geweten, want hij had zijn aantekeningen over ‘survival of the fittest’ hoofdschuddend verscheurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *