Schimmel en saaiheid

Geplaatst door
Foto: Chuttersnap

Johanna Westerdijk werd 102 jaar geleden de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Haar levensmotto is op zichzelf een goed advies waar ieder mens wat aan heeft: van een saai en eentonig leven gaat zelfs een schimmel dood.

Het geval wil dat ze vrij veel wist over de meningen die schimmels erop nahielden. Ze specialiseerde zich in de bestrijding van plantenziekten, een in die tijd nieuwe wetenschappelijke tak, maar wel een heel belangrijke: landbouw was (en is) onmisbaar voor Nederland. “Ik ben er een hele piet in,” schreef ze naar een vriendin.

De belangrijkheid van haar taak weerhield haar er echter niet van om de humor van haar werk in te zien. Ze genoot bijvoorbeeld mateloos van het infecteren van planten, om de gevolgen van ziekten nauwlettend te kunnen bestuderen. “Infecties doen is zoo oerlollig,” schreef ze. Dus, advies nummer twee: geniet van wat je doet, en neem het leven niet te zwaar. Bij haar aanstelling als hoogleraar merkte een journalist verbaasd op dat ze helemaal niet een “zenuwzieke vrouw” was, maar juist sympathiek en vrolijk. Ze hield niet alleen van haar werk, maar ook van jodelen, dansen, en een goed feestje. Want (advies nummer drie): “werken en feesten vormt schoone geesten”. Ze liet dit credo zelfs boven haar laboratorium beitelen. Bovendien was ze van mening dat onderscheid van geloof, geslacht of ras niet nodig was. Zolang je maar ambitie en toewijding had. Ze stimuleerde haar studenten dan ook het beste uit zichzelf te halen.

Kortom, zie het leven in zoals Johanna Westerdijk: zonnig, met humor, enthousiasme, en zonder onderscheid te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *