Lovecraft

Geplaatst door
Foto: Silvana Amicone

H.P. Lovecraft is wereldberoemd door zijn horrorverhalen. Zijn grootste angst had echter niets te maken met zijn zelf bedachte gruwelen. Hij was doodsbang om contact te zoeken met uitgevers.

Het gevolg was dat hij het grootste deel van zijn tijd besteedde aan schrijven zonder dat hij daar geld voor kreeg. Dat betekende in het begin van de twintigste eeuw helaas hetzelfde als nu – een leven in armoede. Zijn verlegenheid is zelfs in zijn verhalen terug te vinden. Het schrijven van dialoog was niet Lovecrafts sterkste kant. Het is niet hoe echte mensen met elkaar communiceren, het is hoe Lovecraft dacht dat ze communiceerden. Hij zou het zelf niet weten, hij vermijdde het liever. Van de miljoenen woorden die hij in totaal schreef, besteedde hij er nog geen vijfduizend aan dialoog.

Schrijvend communiceren ging hem makkelijker af. Hij schreef zo’n 100.000 brieven, zelfs in schrijversland een bizarre hoeveelheid. ‘Dat moet een fortuin aan postzegels hebben gekost,’ denk je nu waarschijnlijk – en dat klopt. Ik zal je een geschiedenisles over de uitvinding van de postzegel en het briefbezorgsysteem besparen: het komt erop neer dat het er in het geval van Lovecraft niet meer zoveel toe doet of het voor een normaal mens wel of niet redelijk betaalbaar was. Als je besluit ergens 100.000 keer voor te betalen is de kans groot dat je dat hysterisch veel geld gaat kosten. H.P. besloot soms om avondeten over te slaan zodat hij genoeg geld had om een brief te versturen.

De belangrijkste les die Lovecraft naliet was niet dat je het openslaan van het Necronomicon beter achterwege kunt laten, maar dat het een slecht plan is om je je hele leven te laten leiden door angst. Lovecraft stierf jong, arm, eenzaam en waarschijnlijk ongelukkig. Dat juist de man die gezien wordt als een van de grootste invloeden op het horrorgenre laat zien wat er kan gebeuren als je je laat tegenhouden door je eigen angsten is op z’n zachtst ironisch te noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *