Fietspyjama

Geplaatst door
Een fiets in de regen, zoals het hoort. Foto: Lauren Kay

Dodo heeft een voorkeur voor het aanschaffen van gebruiksvoorwerpen waar een normaal mens geen bestemming voor heeft. Dit bleek ook in de verzengende hitte van deze zomer, toen Dodo – geluksvogel dat hij is – als waarschijnlijk enige in Nederland voor toch zeker drie minuten een beetje regen had.

‘Ik ga even de hoes om m’n fiets doen’, zei hij, en verdween de tuin in. De warmte zorgde voor een wat trager denkproces, en toen hij puffend terugkwam terwijl hij mopperde dat hij in de minuut dat hij buiten was geweest waarschijnlijk vijf liter zweet had verloren, was ik er nog steeds niet helemaal over uit wat hij nou precies had gedaan.
‘Je hebt wát om je fiets gedaan?’
‘Een fietshoes.’ Het bleef een tijdje stil.
‘Wat is een fietshoes?’
Dodo keek me meewarig aan. ‘Het is een hoes. Voor om je fiets. Tegen de regen.’ We keken naar buiten. Het was opgehouden met regenen.
In tegenstelling tot Dodo kan ik ontzettend weinig begrip opbrengen voor dingen als een Netflixknop, verlichting in traptreden en daarmee eigenlijk ook voor alle voorwerpen waar Dodo heel enthousiast van wordt en aanschaft.
‘Maar daar zijn fietsen voor’,  sputterde ik. ‘Je moet er op fietsen. Buiten. Dat is het hele idee.’
Maar Dodo was onvermurwbaar. Ik moest op zoek naar medestanders, en deed wat de meeste mensen doen in dit soort situaties: ik vroeg Google om raad. Het bleek nog veel erger dan ik dacht – fietshoezen, liefkozend fietspyjama’s genoemd op diverse websites, waren niet alleen in grote hoeveelheden te krijgen, je had ze in verschillende soorten.
‘Gelukkig heb je geen schuur, anders had je ook een indoorfietshoes moeten bestellen.’
Dodo keek enthousiast op en ik begreep te laat dat ik een fout had gemaakt. Paniekerig besloot ik mijn laatste argument in te zetten.
‘Maar je fietst nooit!’

Zinloos natuurlijk. Die indoorfietshoes ging er komen en er was niets wat ik daar nog tegen kon doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *