Rail Away

Geplaatst door
Misschien wel de Hogwarts Express. Foto: Jack Anstey

Er zijn heel wat rare dingen te aanschouwen op tv, maar wat mij betreft is er geen programma zo obscuur als Rail Away.

Het valt waarschijnlijk nooit iemand op vanwege de afzienbare tijd waarin je als kijker in een diepe, comateuze slaap verzeild raakt, maar de voice over kraamt – weliswaar heel precies gearticuleerd – de meest baarlijke nonsens uit, altijd op een toon alsof hij literaire hoogstandjes aan het verkondigen is die goed te volgen en volstrekt logisch zijn. Een beetje zoals Hans van Zetten over turnen praat. Die zei laatst tijdens een onbegrijpelijke uitleg over een bepaalde springtechniek en de natuurkundige principes die daaraan ten grondslag lagen, terwijl ik wazig naar het scherm keek, “Maar dit leer je al op de middelbare school”. Na een korte pauze waarin ik me wat paniekerig afvroeg wanneer dan, voegde hij daar nogal agressief aan toe, “TOCH?!?!?!” Misschien is hij de ghost writer van het script, maar dat wordt in het midden gelaten – zoals de commentator zelf ook graag dingen in het midden laat.

Een greep uit een gemiddelde aflevering: “Misschien stond Columbus hier wel over het water uit te kijken.”, “Het aanleggen van dit spoor is misschien wel het duurste bouwtraject van de eeuw.”, en “Dit is misschien wel de bekendste plaats van de regio.” Misschien wel, misschien ook niet. We zullen het nooit weten.

De trein van de aflevering in kwestie kan in principe overal rijden door de inwisselbaarheid van de feitjes die gespuid worden. Dat veel forenzen de trein als belangrijkste vervoersmiddel gebruiken, bijvoorbeeld. Dat de stations verwijzen naar plaatsnamen. Dat er eerst een stoomtrein over die rails reed. Dat de tunnel al best wel oud is. Dat de trein een essentiële verbinding is tussen punt A en punt B. Dat er in de zomer ook toeristen zijn. Dit geldt ook voor feitjes die niet gerelateerd zijn aan de trein. Rotsformaties aan de kust lopen ook onder het water door. Op de markt wordt verse vis verkocht. Parkeren in het centrum is een ramp.

Rail Away, misschien wel het vreemdste programma op tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *